Kärkihanke: Tarinatalo Tampereelle, konseptin luominen ja toteutus
Tampereen Tarinatalo ry toteuttaa hankkeen, jossa luodaan konsepti kirjallisuusalan toimijoiden yhteisen tilan, Tampereen Tarinatalon, toiminnasta ja edistetään konkreettisen tilan saamista ja tilasuunnittelua. Tampereen Tarinatalosta on tarkoitus tulla kirjailijoiden, sarjakuvataiteilijoiden, sanataidekasvattajien ja muiden alan toimijoiden asiantuntijuuden keskus. Tarinataloon suunnitellaan työtilojen lisäksi tapahtuma-, kurssi- ja galleriatiloja.
Tampereen Tarinataloa kehitetään ja tarkoitukseen soveltuvaa tilaa etsitään yhteistyössä Tampereen kaupungin kanssa. Tampereen kaupunki suunnittelee Hiedanrannan vanhaan tehtaaseen kulttuuritilakokonaisuutta, joka on yksi vaihtoehto Tarinatalon sijainniksi.
Tampereen Tarinatalo ry sai Suomen Kulttuurirahaston Pirkanmaan rahastolta 40 000 euron kärkihankerahoituksen hankkeen toteuttamiseen. Hanke toteutetaan vuosina 2024–2025.
Hankkeen eteneminen ja aikataulu
Hankkeeseen palkataan osa-aikainen tuottaja. Hankkeen ohjausryhmänä toimii Tampereen Tarinatalo ry:n hallitus, jossa on edustaja kaikista jäsenyhdistyksistä.
Tuottajan tehtävänä on laatia Tampereen Tarinatalon konkreettinen toimintamalli ja -konsepti, joka sisältää sekä suunnitelmat tiloista ja niiden käyttäjistä, myös suunnitelman tarvittavasta rahoituksesta ja työnjaosta eri toimijoiden kesken. Tuottaja laatii yhteistyössä yhdistyksen jäsenjärjestöjen edustajien kanssa suunnitelmia mm. siitä, millaisia sisältöjä Tarinatalo tarjoaa eri yleisöille, mikä taho niitä voi tuottaa ja kuinka toimintaa rahoitetaan pitkäjänteisesti.
Tarkoitus on, että kukin Tarinatalon jäsenyhdistys jatkaa itsenäisesti omaa toimintaansa tulevassa Tarinatalossa, mutta on tärkeää pohtia laajasti uuden tilan tarjoamia mahdollisuuksia toimintatapojen uudistamiseen ja uusien tapahtumien ja yhteistyömuotojen luomiseen kattojärjestön tuella. Hiedanrannan suunnitelmissa tärkeitä kirjallisuusalan yhteistyökumppaneita ovat myös Lielahden kirjasto ja Tampereen seudun työväenopiston alaisuudessa toimivat Lasten ja nuorten sanataidekoulu ja Viita-akatemia.
Lisäksi tuottajan tehtäviin kuuluu vaikuttamistyö, johon sisältyy vaikuttamismateriaalin tuottaminen ja tiedotus sekä henkilökohtaiset tapaamiset mm. päättäjien, viranhaltijoiden ja paikallisten luovien alojen toimijoiden kanssa. Tuottaja esittelee Tarinatalon konseptia erilaisissa tilaisuuksissa ja osallistuu olemassa olevien alan verkostojen toimintaan (mm. valtakunnallinen Taiteen ja kulttuurin tilat -verkosto, Hiedanrannan kulttuuritoimijoiden verkosto sekä Tampereen kaupungin kulttuurikahvit).
Tampereen Tarinatalon tulevia sisältöjä esitellään Hiedanrannan kulttuuritapahtumissa ja muissa seudun kirjallisuus- ja kulttuuritapahtumissa hankkeen aikana. Pop up -sisältöjä tuottavat Tarinatalon jäsenyhdistykset osana omaa toimintaansa, ja hankkeen tuottaja koordinoi niiden toteuttamista osana Tarinatalo-konseptia.
Hankkeeseen sisältyy myös työpajoja, joihin osallistuu Tampereen Tarinatalo ry:n jäsenyhdistysten edustajia sekä mahdollisesti muita mukaan kutsuttavia asiantuntijoita. Työpajoissa suunnitellaan yhdessä Tarinatalon konseptia ja tilaratkaisuja sekä yleisesti että kaupungin toiveiden mukaisesti osana Hiedanrannan suunnittelua.
Kirjoittanut: Tarinatalo 5.8.2024
Tarinatalon tarina
Vuonna 2019 kirjallisuuden läänintaiteilija Anna Isoaro ja sarjakuvan läänintaiteilija Ville Pirinen käynnistivät Tampereen Tarinatehdas -nimellä toimineen pop up -sarjakuvakeskuksen ja kirjallisuustalon Finlaysonin alueelle. Keskus oli toiminnassa vain maaliskuun 2019 ajan, mutta ehti järjestää näyttelyitä, haastatteluja, erilaisia yleisötapahtumia ynnä muuta.
Tampereella toimii monia yhdistyksiä ja toimijoita kirjallisuuden ja sarjakuvan eri alueilta, mutta yhteinen tila, talo tai keskittymä kaupungista puuttuu. Tarinatehdas oli kokeilu siihen suuntaan, ja mukana olleet jäivät pohtimaan voisiko pop up -tempaus jäädäkin pysyväksi hankkeeksi.
Muutama keskeinen toimija kävi keskusteluja asiasta, ja päätyi perustamaan yhteisen Tampereen Tarinatalo -yhdistyksen hanketta edistämään.
Vuoden 2022 lopulla yhdistys oli perustettu ja asia julkistettiin seuraavanlaisella tiedotteella.
Tiedote
Lastenkirjainstituutin kannatusyhdistys, Pirkkalaiskirjailijat, Sanataideyhdistys Yöstäjä ja sarjakuvafestivaalia järjestävä Tampere Kuplii ry ovat perustaneet Tampereen Tarinatalo -nimisen yhdistyksen.
Tavoitteena on saada Tampereelle kirjallisuus- ja sarjakuvatoimijoiden oma toimitila, Tampereen Tarinatalo. Ajatuksena on koota yhteen alan toimijat, jotka tällä hetkellä ovat joko kokonaan ilman omia tiloja tai kaikki erillisissä, monilta osin riittämättömissä tiloissa. Uuden yhdistyksen perustaneiden tahojen lisäksi Tarinataloa on mukana visioimassa Tampereen seudun työväenopiston kirjoittajakoulutus ja lasten ja nuorten sanataidekoulu.
Tampereen Tarinatalosta on tarkoitus tulla kirjailijoiden, sarjakuvataiteilijoiden, sanataidekasvattajien ja muiden alan toimijoiden asiantuntijuuden keskus. Tarinataloon suunnitellaan työtilojen lisäksi tapahtuma-, kurssi- ja galleriatiloja. Tarinatalo voi parhaimmillaan muodostua vetovoimaiseksi käyntikohteeksi ja merkittäväksi lukutaitotyön keskukseksi”, kommentoi Kaisa Laaksonen, Lastenkirjainstituutin toiminnanjohtaja ja uuden yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja.
“Vastaavia kirjallisuusalan tilahankkeita on muissakin isoissa kaupungeissa. Turussa on jo pitkään toi minut Kirjan talo, ja Helsingissä puuhataan parhaillaan Tekstin taloa. Tällaiset alan tekijöiden ja kokijoiden kohtaamispaikat ovat ajassa elävä tapa organisoida ja tukea vapaan kirjallisuuskentän työtä”, kertoo Tiina Lehikoinen, Pirkkalaiskirjailijoiden puheenjohtaja.
Tarinatalolle ei ole vielä näköpiirissä konkreettista tilaa, mutta ratkaisua etsitään yhteistyössä Tampereen kaupungin kanssa.